intranet menedzsment

A blogon az intranet menedzsmenttel kapcsolatban is lesz pár bejegyzés, tekintettel arra, hogy belső kommunikációsként, intranet specialistaként is tevékenykedtem korábban. Munkám során külföldi blogokat bújtam a témában, illetve a Twitter révén számos intranetessel “ismerkedtem meg”.

Sajnos ez a terület igen elhanyagolt Magyarországon. Általában a technikai dolgokat az IT kezeli, jobb esetben van még valaki, aki a tartalmak feltöltéséért felel. Itt pedig meg is reked a dolog. Pedig annyi tennivaló van ezen a területen, számos és változatos feladatokkal találja szembe magát az, aki egy ilyen pozícióba kerül. (Bár ez is problémás; sokszor nincs dedikált ember a feladatokra.)

intranet specialista

 

 

 

 

 

 

A következőkben ismeretetek egy intranet menedzser munkaköri leírást, amiből jól látható, hogy miről is van szó:

Stratégia

Naprakész a web technológia, sztenderdek és elvárások terén. Alkalmazza a legjobb gyakorlatokat a folyamatos fejlődés érdekében.

Dizájn

Elemzi az oldalak információit, beleértve a felhasználói trendeket, statisztikákat. Használhatósági felméréseket szervez, és javaslatokat fogalmaz meg a szükséges fejlesztésekkel kapcsolatban.

Különböző elemzéseket készít: érintetti, felhasználói profil, információs struktúra analízis.

Felhasználói felülettel kapcsolatos tervezői feladatokat lát el. Papír, HTML prototípusokat, dizájn tervezeteket és felhasználói felület dizájn dokumentációkat készít.

Részt vesz a a különböző stratégiai fontosságú eljárások, egyéb dokumentációk elkészítésében.

Értékeli az intranet használhatóságát, feltárja a felhasználók által felfedezett hibákat, és megoldási javaslatokat tesz, melyek révén az intranet egy hatékonyabb tudás menedzsment eszközzé válik.

Tartalom

Adminisztrátorként fenntartási és fejlesztési feladatokat lát el a az intranet tartalomkezelő rendszerével kapcsolatban.

Koordinálja, írja és frissíti azokat az információkat az intraneten, melyek az intranet használatával kapcsolatosak, és szükségesek a felhasználók számára.

A szerzőknek tréninget készít, és tart az intranet használatával kapcsolatban. Javaslatokkal, illetve segítségkérés esetén tanácsokkal segíti munkájukat.

Írja, illetve karbantartja az intranetre felkerült tartalmakat oly módon, hogy meggyőződik arról, hogy azok megfelelnek az eljárásokban lefektetetteknek, valamint szolgálják az intranet céljait.

Ellenőrzi a szerkesztők munkáját, lehetőség szerint még publikálás előtt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy azok megfelelnek az irányelveknek és az intranet stílusához illeszkednek.

A szerkesztők számára publikálásra felhasználható felületeket hoz létre.

Kommunikáció

Koordinálja az információs projekteket az intranettel kapcsolatban.

Koordinációs feladatokat lát el a tartalom szerkesztőkkel és tartalom gazdákkal kapcsolatban.

Technológia

Együttműködik az IT személyzettel, valamint a külsős beszállítókkal az intranet technikai fejlesztését illetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.